В краткосрочен план не се очаква недостиг на бензин

Възможно е да се появи недостиг на бензин за авиацията, тъй като „Лукойл“ е единствен доставчик на горива на летищата у нас.

29.07.2011 | 12:12
В краткосрочен план не се очаква недостиг на бензин

В краткосрочен план не се очаква недостиг на бензин и увеличение на цените.  Това коментира за Bulgaria on air председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. 
По неговите думи, ако "Лукойл България“ спре напълно производството на горива, страната ни трябва да търси нови доставчици. Остава проблемът с това кой ще внася петрол. По – големите компании на пазара купуват от „Лукойл“, но внасят горива и от чужбина.
 „Лукойл“ продава предимно бензини, дизел и газпропанбутан. На родния пазар има 420 доставчици на горива. Има обаче такива, които са внесли само една цистерна.  Няма проблем те да внасят петрол у нас, но трябва да разполагат със значителен финансов ресурс.
Андрей Делчев допуска, че може да се появи временен недостиг между изчерпване на количествата горива на пазара и започването на нови доставки. По думите му и държавата, и петролната асоциация правят всичко възможно това да не се случи. Възможно е да се появи недостиг на бензин за авиацията, тъй като „Лукойл“ е единствен доставчик на горива на летищата у нас.
Преди ден от нефтената компания обявиха, че ще спрат напълно дейнотта на рафинерията си. Бензиностанциите на компанията ще продължат да работят, най- малко още месец.