Русия премахна ембаргото над вноса на зеленчуци от България

Роспотребнадзор въведе на 2 юли забраната на всякакви сурови зеленчуци от ЕС заради инфекцията, предизвикана от Е.коли.

28.07.2011 | 17:22
Русия премахна ембаргото над вноса на зеленчуци от България

Руската федерална служба, упражняваща надзор в сферата на правата на потребителите Роспотребнадзор разреши от 29 юли 2011 г. вноса на зеленчукова продукция от България.
В съобщението на ведомството е записано, че разрешението действа при предоставяне на сертификат, издаден от оторизираните органи на страните-производители на базата на резултати от анализи, проведени от акредитирани лаборатории и гарантиращи липса на E.coli.
Преди това Русия разреши вноса на зеленчуци от Белгия, Гърция, Дания, Испания, Холандия, Полша, Франция, Чехия, Италия и Унгария.
Съгласно постигнатите договорености, особен режим на внос на европейска продукция на руския пазар ще действа до пълното прекратяване на разпространение в европейските страни на заболявания, предизвикващи стомашни заболявания.„
На 2 юни 2011г. Русия забрани вноса на сурови зеленчуци от ЕС заради инфекцията, предизвиквана от бактерията E.coli. На 1 юли Европейският център за профилактика и контрол над заболяванията съобщи, че източник на инфекцията биха могли да семената на бобови растения, внос от Египет.