Парламентът отхвърли третия вот на недоверие към кабинета

Заявката на БСП и ДПС за вот на недоверие по цялостната политика на правителството наесен е в дневния ред на опозицията.

26.07.2011 | 20:00 Редактор:
Парламентът отхвърли третия вот на недоверие към кабинета
Парламентът отхвърли третия вот на недоверие към кабинета

Парламентът отхвърли вотът на недоверие към правителството заради провал в политиката на МВР, отложеното членство в Шенген, полицейския произвол и потъпкването на човешките права.
Оживление в пленарната зала предизвика присъствието на Ахмед Доган, който не беше идвал в сградата на парламента от клетвата на народните избраници. В парламента пристигна и премиерът Бойко Борисов.
Управляващите получиха подкрепата на ГЕРБ, Атака и няколко независими депутати. Гласовете на „Коалиция за България“, ДПС, „Синята коалиция“ и шестимата депутати от бившата парламентарна група на РЗС не бяха достатъчни да свалят сложат край на двугодишното управление на ГЕРБ.
„За“ гласуваха 91 депутати от „Коалиция за България“, ДПС, „Синята коалиция“ и РЗС. Против бяха от ГЕРБ, Атака и 12 независими народни представители. Общо гласовете „против“ бяха 143. Само един депутат се въздържа.
Независимо от отхвърления трети вот на недоверие, от „Коалиция за България“ определят вотът като успешен, заради зададените въпроси към министър Цветанов, които не са получили отговор.
Пред Bulgaria on air Ангел Найденов от „Коалиция за България“ подчерта, че е даден конкретен отговор на въпроса за контрабандата и нейния контрол.
Липсата на аргументация в защитата на вота от страна на управляващите не е удовлетворила парламентарната група на ДПС. Партията на Доган е доволна единствено от изказването на вътрешния министър, който чрез дългите си изказвания показал невежество, коментира Лютви Местан.
„Не два часа, ами двадесет и два да говори министърът на вътрешните работи, той с думи не може да промени реалностите,“ категоричен е заместник-председателят на ДПС.
За разлика от предходните два вота, по които „Синята коалиция“ не взе активно отношение, този път демократите гласуваха редом със социалистите. Мартин Димитров подкани отново вътрешния министър Цветанов за по-целенасочени реформи в МВР.
„Очаквахме от кабинета да предложи конкретни решения, да има все пак някаква самокритичност – заяви лидерът на СДС  Мартин Димитров. - Това не се чу, те не предложиха конкретни мерки. Ние предложихме смяна на състава на Висшия съдебен съвет – нали все от това се оплакват“.
Парламентарната група на ГЕРБ определи дейността в сектора на вътрешната политика като успешен.
„В момента МВР стои най-добре за 20 години на прехода и самият рейтинг показва това – заяви  Павел Димитров от ГЕРБ. - Така, че да се обвинява точно сектор „Сигурност“ е неправилно“.
Атака не е съгласна с водената политика в системата на МВР. Въпреки това, партията на Волен Сидеров обяви, че подкрепя Кабинета с цел да не се стигне до Служебно правителство, което по закон би трябвало да се назначи от държавния глава Георги Първанов.
Павел Шопов от „Атака“ сподели, че забележките към правителството са страшно много, но идеята, че евентуален успех на вота на доверие би върнал ДПС и БСП на власт, е спряла партията от по- радикални действия.
Заявката на БСП и ДПС за вот на недоверие по цялостната политика на правителството наесен е в дневния ред на опозицията. Все още обаче, няма решение дали той да бъде внесен преди или след местните и президентски избори през октомври.