Ръстът на контрабандата в центъра на дебатите по вота на недоверие

Управляващите се защитиха основно със завареното положение в системата на МВР и със световната криза.

25.07.2011 | 17:58 Редактор: Петко Трухчев
Ръстът на контрабандата в центъра на дебатите по вота на недоверие

Вотът на недоверие към правителството заради провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство и полицейщината започна със закъснение заради липсата на кворум в пленарната зала. Премиерът Бойко Борисов се появи за броени минути и напусна заседанието.
Повече от 5 часа ресорните министри по темата на вота - Цветан Цветанов и Маргарита Попова слушаха дебатите по вота. Основните критики към управляващите бяха за ръста на контрабандата, оценките на Брюксел към правосъдието и вътрешния ред  и прекомерните разходи на МВР. По думите на заместник-председателят на ДПС Лютви Местан вотът пренася в пленарна зала реалното усещане на гражданите за влошена демократична среда.
Управляващите се защитиха основно със завареното положение в системата на МВР и със световната криза, заради която контрабандата е скочила почти двойно – на 34 % от вноса и износа. От ГЕРБ се похвалиха със свършеното по присъединяването на страната към Шенген.
Според вицепремиера Цветан Цветанов вотът на недоверие е безсмислен, но подходящ за отчитане на свършеното от управляващите за последните две години.
Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че ще гласува против вота на недоверие. Водещият му мотив е, че никой от вносителите не предлага по- добра политическа или икономическа визия за управление от настоящата. В същото време Сидеров подчерта, че никой от гласоподавалите на Атака не би подкрепил заставането в един отбор с подписалите вота.
Емоционалните реакции дойдоха от страна на РЗС. Лидерът на разпадналата се парламентарна група Яне Янев беше подготвил изказването си с визуална презентация. Според него вотът на недоверие по политиката на сигурността е закъснял и е трябвало да се случи при дискусиите около произхода на имотите на вътрешния министър.
Гласуването ще бъде във вторник в късния следобед. Мнозина считат вота на недоверие за предрешен в полза на ГЕРБ, заради подкрепата на независимите депутати и групата на Атака. Против ще гласуват "Коалиция за България", ДПС и "Синята коалиция", която за пръв подкрепя вот на социалистите.