fallback

Кризата с ТЕЛК-овете е на път да се преодолее

Държава, синдикати и работодатели обсъдиха наредбата за медицинската експертиза

06.06.2017 | 19:40 Автор: Василена Василева

Край на правния вакуум с ТЕЛК решенията. Държава, синдикати и работодатели обсъдиха наредбата за медицинската експертиза. Последната стъпка, за да бъде приложена тя, е Министерският съвет да я приеме.

От няколко седмици работата на ТЕЛК комисиите е затруднена, защото Върховният административен съд отмени част от наредбата за медицинската експертиза. Лекарите не можеха да издават решения на хората с повече от едно заболяване, а това остави хиляди пациенти без трудово-лекарска оценка.

Решение от ТЕЛК чака и 24-годишният Венцислав. Младият мъж е с увреждане на гръбначния стълб. Разчита на доходите от пенсии на майка си и баба си.

Че системата не е добра са единодушни всички - държавата, работодателите и синдикатите. Те са на едно мнение, тъй като тя не решава проблема с т.нар. фалшиви инвалидни пенсии. Но за момента решава правния вакуум, за да заработи отново системата.

Работодателите обаче настояват за срок кога ще се случи реформата в ТЕЛК.

Социалните партньори обсъдиха и вдигането на минималната пенсия на два пъти през 2017 г. - от 1 юли на 180 лева и от октомври на 200 лева.

fallback
Още от България
fallback