МС актуализира Конвергентната програма

Ще бъде актуализирана и националната програма за реформи за периода 2011-2014 година.

22.07.2011 | 10:25 Редактор: Петко Трухчев
МС актуализира Конвергентната програма

Парламентът задължи Министерския съвет да актуализира Конвергентната програма, която дава насоките за развитие на икономиката и финансите. Ще бъде актуализирана и националната програма за реформи за периода 2011-2014 година. В края на юни двата документа бяха върнати от Брюксел с критични бележки. От ГЕРБ вече са изготвили нова Конвергентна програма. Дебатите по нея ще са след лятната ваканция на депутатите.
Опозицията също е изготвила свой алтернативен вариант, който според тях е по-приемлив.
„В програмата на ГЕРБ се предлага замразяване на доходите до 2013 г., докато ние предлагаме те да се повишават според ръста на инфлацията,“ заяви пред Bulgaria on air Корнелия Нинова от парламентарната група на „Коалиция на България“.
Реформите на кабинета са в правилната посока, посочи премиерът Бойко Борисов. Доказателството за това е поредната оценка на Moody’s, която повиши с 1 пункт кредитния рейтинг на България.
Бившият финансов министър Пламен Орешарски подчерта, че именно рейтингови агенции като Moody’s и Standard and Poor’s са станали причина за фалита на Lehman Brothers и кризата от 2008 г.
Според сините усилията на правителството трябва да са насочени към корекции на микроикономиката. Макроикономическата рамка е стабилна, но чрез реформи в нея не се усеща подобрение на жизнения стандарт у нас, разкритикува Мартин Димитров:
„Насочете усилията си към малкия и среден бизнес – призова лидерът на СДС. - Няма никъде в ЕС обременяване на тези ниши. Вие връзвате плод зеленчук с НАП, а монополистите не се наказват“.
Една от тревожните констатации на Европейската комисия е за ръст на безработицата в средносрочен план. Като цяло забележките към България са по-меки отколкото към по-развитите страни в Европейския съюз.