И двете страни търпят загуби по договора за АЕЦ „Белене“

И България, и Русия имат за какво да претендират, обясниха от Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм.

22.07.2011 | 17:09 Редактор: Петко Трухчев
И двете страни търпят загуби по договора за АЕЦ „Белене“

Изпълнителят на проекта „Белене“ - руската компания „Атомстройекспорт“ е подал иск на стойност от  58 млн. евро срещу Националната електрическа компания за неизплатени суми по проекта. Искът е подаден в арбитражния съд на Международната търговска палата в Париж. Информацията беше официално потвърдена на сайта на Ростатом.  В официалното съобщение се подчертава, че искът е необходима мярка, защото не са изплатени суми за извършена работа, което е признато с протоколи и от двете страни. От компанията предупреждават,  че може да се обърнат към съда и заради неизпълнени задължения от българска страна, фиксирани в двустранно подписаните документи. В отговор от  Министерството на икономиката съобщиха, че България е готова да заведе контраиск срещу Атомстройекспорт за сума надвишаваща 58 млн. евро.
И двете страни имат за какво да претендират, обясниха от Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм. Подписаният договорът за АЕЦ „Белене“ не е изряден, а загубите до момента са и за двете страни.
Пред Bulgaria on air заместник - председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов потвърди, че има неизпълнени ангажименти, „включително и по финансовите въпроси“.
Съдебният иск от българска страна все още не е готов. Ще са необходими около две седмици за изготвянето му. Експертна комисия в Министерството на икономиката, енергетика и туризма ще заседава по казуса веднага след завръщането на министър Трайчо Трайков от Полша. Междувременно бившият икономически министър Петър Димитров съобщи, че предходното правителство е изплатило една трета от дължимите суми на руската страна.