fallback

Хасково е разделен на 5 района с воден режим

Очаква се от общината да обявят и обществената поръчка за изграждането на 8 кладенци

05.06.2017 | 17:20 Автор: Иван Берберов

От днес Хасково е на воден режим. Градът е разделен на 5 района, във всеки един от тях водата ще спира за по 12 часа в светлата част на деня. Първи безводието усетиха в североизточната част, където има няколко детски градини и училища, както и старчески дом. 

До водната криза се стигна след като заради завишени норми на уран и алфа активност, работа спряха 2 помпени станции, а водните запаси на града са на изчерпване.

Хората недоумяват защо повече от месец не ползват водата от чешмата за консумация заради завишени норми на уран, а сега тя напълно спря.

Най-засегнати от безводието са семействата с малки деца. Повече от тях вече са се подготвили за спирането на водоподаването. От ВиК – Хасково са осигурили и водоноски, които ще бъдат разположени в кварталите, засегнати от режима.

В Южните квартали и част от центъра на Хасково режим няма да има. Водата от чешмите ще тече и през почивните дни. Днес на сухо останаха детски градини, училища, старческия дом и център за хора със сетивни увреждания в парк "Кенана".

До края на седмицата се очаква да станат ясни последните резултати за качеството на водата в Хасково. След тях е възможно да бъдат пуснати отново спрените помпени станции. 

Очаква се от общината да обявят и обществената поръчка за изграждането на 8 кладенци, които да дублират спрените. Това става с отпуснатите от правителството 2 млн. лв., като за кладенците ще са нужни 800 000 лв. За това обаче ще са необходими няколко месеца. 

fallback
Още от България
fallback