Дянков: България иска да се присъедини към по-стабилна еврозона

След случилото се в Гърция “трябва да сме по-предпазливи”, заяви в интервю за CNN българският финансов министър.

22.07.2011 | 15:41
Дянков: България иска да се присъедини към по-стабилна еврозона
Дянков: България иска да се присъедини към по-стабилна еврозона

България не би приела да се присъедини към еврозоната при настоящото й състояние, заяви в интервю за CNN вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той припомни, че преди две години години, когато е станал министър, е искал България да приеме общата валута. След  случилото се в Гърция, обаче, “трябва да сме по-предпазливи”, каза Дянков в бизнес предаването на CNN с водещ Ричард Куест.
Според финансовия министър България трябва е предпазлива не от монетарна, а от фискална гледна точка, тъй като трябва да е наясно какви данъчни правила ще въведе Европейския съюз.
Настоящите правила не ни харесват, както  и идеята за данъчна хармонизация", заяви пред CNN Дянков. Той подчерта, че страни като България и Естония могат да дават уроци на някои западни държави, "които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина".
Дянков  разкритикува и практиката политическите аргументи да имат надмощие над икономическите.  "Финансовите министри се събират, говорят, решават, а  след това въпросът отива при политиците. В крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите", заяви българският финансов министър.