КЗК се нуждае от още хора за по- качествена работа

Новите попълнения в състава на КЗК са нужни с оглед по-задълбочени проверки.

21.07.2011 | 16:49 Редактор:
КЗК се нуждае от още хора за по- качествена работа
КЗК се нуждае от още хора за по- качествена работа

Народното събрание увеличи състава на Комисията за защита на конкуренцията с двама души. Петчленният състав е бил затрупан с преписки за проверки. За 2010 г. са подадени 700 сигнала за нарушения на пазарните норми.
Срещу увеличението на щата се противопостави парламентарната група на „Коалиция за България“. Социалистите обвиниха правителството в налагане на контрол над решенията на КЗК чрез мнозинство.
Увеличаването на щата няма да реши проблемите на Комисията, категоричен е Румен Овчаров от „Коалиция за България“, тъй като контролът на решенията ще остане у председателя. 
Новите попълнения в състава на КЗК са нужни с оглед по-задълбочени проверки. От ГЕРБ признаха, че и в момента Комисията се справя с възложените й задължения в срок, въпреки че някои от задачите са изпълнявани непълноценно.
Комисията за защита на конкуренцията действа под натиск, смятат сините. Това е и причината за все още продължаващата проверка за монопол при доставчиците на горива. Позицията им е, че една година за приключване на проверката не е приемлив срок. Лидерът на СДС Мартин Димитров настоя за смяна на целия състав на КЗК.
Иван Костов беше още по-краен в изказванията си като призова парламентарната комисия да изготви процедура за закриването на КЗК. До две седмици ще бъдат излъчени номинации за новите членове на антимонополната комисия.