Държавата не заложи срок за разплащане към бизнеса

Неизплатените задължения на държавата към бизнеса от миналата година са над 400 млн. лв.

21.07.2011 | 16:21 Редактор:
Държавата не заложи срок за разплащане към бизнеса
Държавата не заложи срок за разплащане към бизнеса

Държавата не се ангажира със срок за изплащане на дължимите суми от страна на възложителя при изпълнението на дадена обществена поръчка. Това решиха народните представители с приетите на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. Поправката е в ущърб на бизнеса, който в момента все още чака 400 млн. лв. неизплатени задължения на държавата от миналата година.
В облекчение на бизнеса, обаче, са намалените процедури и изискуемите нормативни актове при възлагане на обществена поръчка, което бавеше изпълнението й и обременяваше бизнеса с време и разходи.
Засилва се и контролът при обществените поръчки. Новата система за предварителен контрол, изготвена от Агенцията за обществени поръчки, ще проверява за нередности в документацията на изпълнителя преди стартирането на всяка процедура. С тази цел Агенцията ще увеличи и администрацията си.
„Ще е необходимо допълнително инвестиране в капацитета на Агенцията – заяви пред журналисти министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев. – За целта имаме съгласието на Европейската комисия. Този капацитет ще бъде покрит с европейски пари за сметка на Оперативна програма „Техническа помощ“.
Чрез промените в закона става възможно и възлагането на обществени поръчки без конкурс. Така наречените вътрешни поръчки ще са само за малки обекти и в места, където няма интерес от няколко фирми за изпълнението им, както е в малките селища.