Проблемът със сградите-паметници: Не могат да издирят собствениците

Предвижда се изготвянето на електронен регистър за дигитализация на старите къщи

02.06.2017 | 22:15 Редактор: Иван Берберов
Проблемът със сградите-паметници: Не могат да издирят собствениците

България решава проблемите с паметниците на културата по френски модел. Оказва се, че страната ни не може да събере сумите по наложените санкции на небрежни собственици. 

България ще следва френския опит за справяне с проблемите свързани с недвижимото ни културно наследство, което е в частни ръце.

"Нашия закон в момента може да се оприличи по следния начин: ако собствениците на тези къщи са ученици, а държавата са учителите, ние непрекъснато ги държим в ъгъла наказани и понеже живеем в съвременна Европа не можем да ги бием, не можем да ги изгоним, просто ги държим наказани", обрисува проблема министърът на културата Боил Банов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че общините често не могат да издирят собствениците, за да ги задължат да реставрират рушaщите се къщи - паметници на културата.

Във Велико Търново са решили частично проблема чрез издаването на паспорти за всички сгради. 

Обмисля се да се отклоняват пари и от програмата за саниране и за културни обекти. А с това и създаването на фонд за подпомагане на собствениците на къщи – паметници на културата. 

Оказва се обаче, че парите от санкциите, които трябва да пълнят този фонд се събират трудно.

Политиците подписаха и харта за създаването на национална асоциация за развитието на историческите зони в България. Предвижда се създаването и на електронен регистър и дигитализиране на паметниците на културата....