Икономическата активност се подобрява от началото на 2011 г.

Възстановеното външно търсене оказва положително влияние върху икономическата активност в страната, което се изразява в повишени поръчки за износ и активизиране на производството.

20.07.2011 | 11:23 Редактор: Мариета Иванова
Икономическата активност се подобрява от началото на 2011 г.

Индикаторът на икономическата активност продължава да се повишава през първото тримесечие на 2011 г., сочат данните на Министерството на финансите. Това е трети пореден ръст на тримесечна основа. Индикаторът представя в обобщен вид текущото състояние на българската икономика за периода и оценява динамиката на дългосрочния и цикличния й компонент.
Възстановеното външно търсене оказва положително влияние върху икономическата активност в страната, което се изразява в повишени поръчки за износ и активизиране на производството. Ръстът на цените на петрола и по-високият обем на вноса от трети страни са причина за повишение в приходите от ДДС, което също е показател за възстановяване на икономическата активност в страната, става ясно от данните на финансовото министерство. Положително влияние върху икономическата активност от вътрешната среда оказва понижението на лихвения процент по дългосрочни кредити в лева, констатира още анализът.
Вътрешното търсене през първото тримесечие на 2011 г. остава свито в резултат на ниските продажби в търговията на дребно и спада на индекса на производството в строителството. През посочения период това задържа нарастването на икономическата активност в страната, обобщават експертите от финансовото министерство.