Правителството няма да избързва със сондажите на шистов газ

Рисковете не са по- големи в сравнение с „хилядите други сондажи, които са осъществявани досега в България,“ отбеляза днес енергийният министър Трайчо Трайков.

19.07.2011 | 15:18
Правителството няма да избързва със сондажите на шистов газ

Правителството няма да избързва със сондажите за извличане на шистов газ от почвата, с което да застраши българската околна среда, съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 „Искам да успокоя всички знаменосци на съпротивата, че внимателно следим развитието на технологиите и си даваме ясна сметка, че добивът на шистов газ може да създаде проблем, ако не се спазват правилата,“ отбеляза  енергийният министър при откриването на дискусия по проблемите на търсенето,  проучването и добива на шистов газ в България и техните екологични аспекти.
Министър Трайков информира още, че към момента не е ясно какви залежи на шистов газ има в България и дали те могат да бъдат извлечени.  Най-рано след година се очаква компанията, която ще прави проучвания за сондажите, да даде конкретен отговор за обема на залежите. Въпреки всички уверения, винаги има опасност за екологията, смята министърът.
Рисковете, обаче, не са по- големи в сравнение с  „хилядите  други сондажи, които са осъществявани досега в България,“ коментира още министър Трайков.
Не липсват и скептици, които смятат, че околната среда е застрашена, главно заради използването на химикали за извличането на газа. Вече са внесени две жалби във Върховния административен съд  срещу проучванията.  Главните опасения  идват от рисковете за замърсяване на почвите и подпочвените води.
„Противопоставяме се  срещу така издаденото с лека ръка, според нас, решение поради липсата на екологична оценка, поради риска за човешкото здраве, поради риска за питейните води,“ коментира пред Bulgaria on air екологът Петко Цветков.
Технологията  за добив на шистов газ не е нова и се използва  в САЩ от десетилетия. Статистиката показва, че авариите, свързани с добива на шистов газ, са в пъти по-малко, отколкото при добива на други горива.