Кристалина Георгиева не препоръчва реформи на всяка цена за Шенген

Според европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи оценката на Брюксел за готовността на България и Румъния за Шенген ще е обективна.

18.07.2011 | 13:55 Редактор:
Кристалина Георгиева не препоръчва реформи на всяка цена за Шенген
Кристалина Георгиева не препоръчва реформи на всяка цена за Шенген

Еврокомисарят Кристалина Георгиева очаква обективна оценка от Брюксел за готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген. Мнението си Кристалина Георгиева заяви при връчването на годишните награди „Д-р Илко Ескенази” за постижения в икономиката. Според европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи оценката ще насочи правителството в бъдещите му действия. Не бива, обаче, да се избързва с реформите на всяка цена. В момента акцентът на Европейската комисия е друг, допълни еврокомисар Георгиева. За България е по-важно да стане член на еврозоната, но ситуацията за кандидатстване не е благоприятна.
Членството на България в еврозоната, обаче, все още е в далечна перспектива, счита Михаела Иванова. Студентката по икономика бе отличена за разработката й по готовността на България да замени лева с еврото. Според нея „България трябва да се присъедини към еврозоната когато е готова, не само да изпълни критериите“. Отличената студентка подчерта пред Bulgaria on air, че високата инфлация, която е над допустимото за кандидатстване в зоната с единна европейска валута, е пречка за присъединяването.
Ако се запази паричният съвет и валутният курс е стабилен, сътресенията за България след влизането й в еврозоната ще са по-слаби, коментира още Михаела Иванова. Подобна стъпка бе направена и от Естония преди 2 години. В момента прибалтийската страна е с една от най-стабилните икономики в Общността.