Университетите да имат и финансов ректор

Такова предложение направи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

14.07.2011 | 16:40 Редактор: Петко Трухчев
Университетите да имат и финансов ректор

Университетите да имат по двама ректора, предлага министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Единият ще управлява академичната част на ВУЗ-овете, а колегата му ще отговаря за финансовото изпълнение на бюджета. Промените ще залегнат в Закона за висшето образование, който парламентът ще дебатира наесен.
Разделянето на ръководството предизвика остра полемика в парламента. Сините подозират политически назначения за новосъздадения пост.
Лидерът на СДС Мартин Димитров призова министърът на образованието публично да се откаже „от този опит за партийна приватизация“ на университетите в България.

„Подобен акт ще постави под тежка зависимост българското образование,“ категоричен е съпредседателят на Синята Коалиция.
Все още няма решение как ще се избира финансовият директор на университетите. Министър Игнатов предлага академичната общност да излъчи своя кандидатура, която обаче да получи одобрението на министерството на образованието. Не е изключено при разминаване на позициите да се използва и конкурсната форма.
Промените в закона няма да са валидни за всички университети. Те ще имат пожелателен характер. Общото събрание на университета трябва да реши дали желае да раздели управлението. Това ще стане по всяка вероятност в учебните заведения, които имат финансови затруднения.