Електронни датчици ще следят пътната обстановка в страната

Разходите по закупуването и монтирането на устройствата ще бъдат около 4 млн. лв.

13.07.2011 | 16:36
Електронни датчици ще следят пътната обстановка в страната
Електронни датчици ще следят пътната обстановка в страната

Електронни датчици ще следят  пътната обстановка в страната.  Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда това да стане от следващата година. Закупуването и разполагането им ще струва на Агенцията 2.5 млн. лв. за първокласните и второкласните пътища и 1.5 млн. лв. за автомагистралите и първокласните. В  момента  по пътищата има над 200 пункта за наблюдение ,  където  близо 500 служители следят за преминалите превозни средства.  Част от финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма „Регионално развитие“.
 „Техническата част на оперативната програма ни дава възможност  в рамките на 2.5 млн.лв. да направим достатъчно на брой преброителни пунктове, които  да оборудваме със съвременни средства, които  да анализират и класифицират трафика“ – заяви Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”на пресконференция на тема: „Състояние и напредък на проектите по Оперативна програма „Регионално развитие“. Целта е да получим реални и достоверни резултати за ситуацията на пътя.
Изграждането на  следващата отсечка от южната дъга на  Околовръстния път на София няма да се финансира по  Оперативна програма “ Регионално развитие“.  Общината може да получи пари за проекта, само ако шосето придобие статут на международен пътен коридор.
Южната дъга от Околовръстния път на София, която се изгражда в момента, е обект от третия етап по Оперативна програма „Регионално развитие“.  Във втория етап  Пътната агенция е усвоила около 500 млн. лева като общата стойност на договорите е над 260 млн. лева. За  първия период  са договорени малко над 120 млн. лв., от които  са изплатени около 50 млн. лв.