Продажбите на жилища са се увеличили четири пъти

Бизнесът купува апартаменти, които ползва за офиси.

12.07.2011 | 14:46
Продажбите на жилища са се увеличили четири пъти
Продажбите на жилища са се увеличили четири пъти

Четири пъти са се увеличили продажбите на жилища от началото на годината. Търсят се предимно апартаменти до 50 000 евро.  Повишил се е интересът към новото сторителство. Според  данните на една от големите агенции за недвижими имоти интересът е основно към двустайните жилищни имоти.
 „Големите панелни комплекси, като Люлин, Надежда и Младост, почти докарват до 30 % от сделките на имоти  - сподели пред Bulgaria on air Калоян Богданов, мениджър в компания за имоти. - Продължава търсенето на т.нар. бюджетни имоти, които са по възможностите на масовия купувач“.
В големите градове се купуват най – много жилища. Интерес има и в райони, където има силно развита промишленост, медицинскии образователни услуги. Бизнесът купува апартаменти, които ползва за офиси.
Най- активни са пазарите в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Благоевград, сподели пред Bulgaria on air Калоян Богданов.
Квадратен метър в София се търгува за 1200 евро. В столицата жилища се купуват и за над 100 000 лева. Банките вече отпускат до 90 % от средствата за покупка на апартамент. Заради повшеното кредитиране  исканията за отпускане на имотечен кредит са се повишили 25 % .
 “Моят съвет към купувачите е да побързат по тази тема, защото има и друга тенденция – виждате вече няколко пъти Европейската централна банка вдигна основния лихвен процент и е възможно в скоро време да имаме леко така затягане на лихвите ,” коментира още Калоян Богданов.
Въпреки повишеното кредитиране от страна на банките, брокерите на имоти не очакват ръст в продажбанат на жилища следващите месеци.