Няма нарушения на летище София за отнемане на лиценза

Проверката беше извършена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията след сигнал на евродепутата Антония Първанова.

10.07.2011 | 09:42 Редактор:
Няма нарушения на летище София за отнемане на лиценза
Няма нарушения на летище София за отнемане на лиценза

Няма нарушения, заради които да се отнеме лицензът на летище София, показа приключилата проверка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Tя беше извършена заради подадения от евродепутата Антония Първанова сигнал за кражби на лични вещи от багажа на пътниците.  Инспекторите са проверили технологията при обработката на багажите, квалификацията на персонала и мерките за безопасност.
Обработката на багажите от наземния оператор се осъществява от отдел Перонно обслужване, състоящ се общо от 250 души персонал с дългогодишен опит. При назначаването на всеки работник се прави проучване на две нива за допуск на перона за работа. Физически обслужващите екипи на перона обработват в денонощие десетки тонове багаж и карго пратки, като комисията не изключва вероятната възможност за повреда или незаконен достъп до багажите на пътниците. От началото на годината малко над 2 400 пътника са се оплакали за изгубен или повреден багаж.
За шестте месеца на годината 840 хил. са пътували със самолет от летището в София. За загубен багаж вина носи авиокомпанията, а не летището. Според международните стандарти те заплащат 20 долара за килограм загубен багаж, а при повреда поемат разходите за поправката.