Българското биоземеделие бележи ръст

Почвите в страната са изключително благоприятни за развитието на този отрасъл.

08.07.2011 | 10:36
Българското биоземеделие бележи ръст
Българското биоземеделие бележи ръст

Два пъти са се увеличили земеделските производители само за 1 година. Почвите в България са изключително благоприятни за развитието на този отрасъл и той бележи ръст.
„През изминалата 2010 г. броят на операторите,  занимаващи се с биологично земеделие в страната са 820, а обработваемите площи са 25хил. хектара – сподели пред Bulgaria on air Пепа Живкова от Отдел Биологично земеделие към Министерството на земеделието и храните. - За сравнение през 2009 г. земеделците в брашна са били , а  обработваемите площи -12 хил. хектара“.
Все още обаче, едва на 1 % от земеделската земя в България се развива биоземеделие, при 80 % подходяща за целта. Родната продукция се изнася под формата на суровини за страните от Европейския съюз, като много малка част остава за вътрешния пазар.
 „95 % от продукцията на биологични продукти в цялата страна е предназначена за износ за страни от Европейския съюз,“информира още Пепа Живкова.
В страната ни  най- развито е биоземеделието в Южния и Централния райони, предимно в  регионите на Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.