Президентът Радев поздрави българската нация по случай 24 май

Езикът ни ще надживее невежеството, заяви държавният глава

24.05.2017 | 12:02 Редактор: Иван Берберов
Президентът Радев поздрави българската нация по случай 24 май

Президентът Румен Радев поздрави нацията по случай празника на българската азбука и култура 24 май на официалната церемония пред Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

Той прескочи обичайните протоколни обръщения в началото на речта си, тъй като се обърна към всички.

"Днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете", заяви Радев.

"Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отрежда мнозина да са далеч от нея, но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където й да отива", каза президентът и допълни, че тази незрима родина, която отнасяме, е българският език. В тежки времена той е червената нишка към свободата ни, езикът ни вдъхновява, отбеляза президентът.

По думите на Радев, колкото и да се опитват "неразумните юроди" да правят експерименти с речта ни, те няма да успеят, защото "винаги ще има образовани хора, които ще пишат и дишат в ритъма на българския стих".

"Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни, страда граматиката. Като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Езикът на Вазов и Михайловски, Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди" категоричен бе държавният глава.

И завърши с пожелание да опазим българския език и култура.

"Думите са нашият общ капитал, нека да ги пазим защото и те ни пазят", завърши президентът Радев.

Чуйте повече!