Държавата запазва мажоритарния дял в българските пощи

Един от мотивите да се приватизират пощите е, че те са на загуба през последните години.

06.07.2011 | 16:12 Редактор: Петко Трухчев
Държавата запазва мажоритарния дял в българските пощи

Държавата ще запази мажоритарния си дял в “Български пощи” АД като ще се приватизира само една част от дружеството. Това оповести Валентин Николов -  един от шестимата депутати от ГЕРБ, които извадиха пощите от списъка със забранените предприятия за разпродажба. Един от мотивите да се приватизират пощите е, че те са на загуба през последните години. Въпреки печалбата от близо 0.5 млн. лв. за миналата година, през първото полугодие на 2011 г., пощите са на червено и имат около 4 млн. лв. дългове. Опозицията обвини управляващите, че причината за раздържавяването на пощите е заради апетитните имоти на дружеството.
Според Петър Мутафчиев от Парламентарната група на “Коалиция за България” пощите разполагат с “един много хубав сграден фонд в централните части на почти всички градове на страната”, което е и в основата на желанието за приватизацията им.
До приватизация може и да не се стигне, ако принципалът на пощите – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, изкара дружеството от тежкото финансово състояние.
Валентин Николов от ГЕРБ отбеляза, че има запитване от Deutsche Post и други страни, които имат желание да получат “миноритарен дял и да въведат know-how, с което да оптимизират пощите”. Водещо е изработването на стратегия и ако има такава, то дружеството ще бъде извадено от списъка за приватизация. Николов опроверга твърденията, че мотивите за приватизацията на пощите са имотите на дружеството и припомни, че според чл. 3 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол само с решение на Министерския съвет може да бъде извършена приватизация.
Силен интерес към пощите има от страна на банките заради големия паричен поток. 1 млрд. лв. ежемесечно преминават от Националния осигурителен институт през пощите, откъдето пенсионерите получават парите си. Лидерът на СДС Мартин Димитров отказа да назове коя е банката с апетит към пощите. Моментът за приватизация е най-изгоден, тъй като пощите ще се купят на безценица, подозира още председателят на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм:
„В условия на криза, която преминава в депресия, е много трудно да се вземе добра цена. Това е допълнителен аргумент. По- скоро цената ще бъде минимална, неизгодна за българските интереси. Но ако погледнем цялостната картина, бюджетът е поставен под все по- тежък натиск и  се правят отчаяни ходове да се съберат пари. 
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол още не е получила документацията на “Български пощи” АД. Едва след анализ на състоянието й ще бъде изготвена и стратегия за приватизация.