Сейлер: Определени реформи ще ускорят усвояването на еврофондовете

В момента размерът на договорените европейски средства е близо 4 млн. евро или 48 % от предвидените за България, а са усвоени едва 13 %.

01.07.2011 | 16:56
Сейлер: Определени реформи ще ускорят усвояването на еврофондовете

България трябва да ускори процеса на плащания по европейските проекти. Това заяви Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия. По думите му, с този темп на усвояване страната ни може и да не успее да оползотвори предвидените  двойно повече евросредства от 2013 г. Сейлер беше категоричен, че у нас има нужда от секторни реформи, за да може средствата да се усвояват по-добре и по-бързо.
“Готовността на проектите беше голям проблем до сега за вас – заяви на специална пресконференция Жан-Мари Сейлер. - Администрацията трябва да подготви добри проекти. Този път не губете възможността две години преди началото на програмния период да започнете подготовката на проекти, за да може през 2014 г. веднага да започне изпълнението им,” препоръча директорът в Главна дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия.
Сред постиженията в изпълнението проекти в България Сейлер изтъкна пускането в експлоатация на автомагистрала „Люлин”, работата по строителството на магистрала “Тракия” и софийското метро.
В момента размерът на договорените европейски средства е близо 4 млн. евро или 48 % от предвидените за България, а са усвоени едва 13 %.
В рамките на пресконференцията Сейлер припомни, че вчера Европейската комисия е предала на Съвета на министрите на ЕС и на Европейския парламент нов проект за бюджета за периода 2014 – 2020 г. По думите на директора за регионалната политика в Европейската комисия това е уникален модел, при който бюджетът ще се решава предварително за период от седем години. “Това означава, че за България парите ще бъдат гарантирани. Така ресурсите няма да се изменят в бюджетните органи в последствие,” допълни още Сейлер.
Началникът на отдел "България, Румъния и Малта" в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия - Филип Хат, от своя страна посочи, че ЕК би искала да се увеличи производителността на труда в България.