Финансови ползи за общините от управлението на отпадъците

Реализацията на съоръжение за преработване на битови отпадъци за средно голяма община с количество боклук от приблизително 50 000 тона годишно, струва между 3 и 4 млн. евро.

30.06.2011 | 16:12 Редактор: Мариета Иванова
Финансови ползи за общините от управлението на отпадъците

Кметът на София Йорданка Фандъкова запозна  представители на Комисията по петиции към Европейския парламент с направените инвестиции в подобряване на екологичната обстановка в депото за неопасни отпадъци Суходол. По време на срещата  Йорданка Фандъкова представи дейностите, предприети от Столична община, свързани с третирането на битови отпадъци и експлоатацията на депото.
От пресцентъра на Столична община съобщиха, че през април е направена проверка от представители на дирекция „Околна среда” към  Европейската комисия, свързани с третирането на битови отпадъци, включително експлоатацията на депото, като не са отправени забележки.
Изградена е и е въведена в редовна експлоатация  инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци  на територията на депото  на стойност 2.4 мил. лв.  Вследствие на направената инвестиция количеството на депонираните отпадъци през 2010 г. е намаляло спрямо 2009 г. с 80 000 тона.  В момента целият поток от битови отпадъци на Столичната община се третира в сепариращи инсталации.
С цел подобряване на екологичната обстановка  в района през 2010 г. е изградена  инсталация за оползотворяване на сметищния газ и производство на електрическа   енергия на стойност 1.95 мил. лв.  Резултатите от направената инвестиция са подобряване на качеството на въздуха, намаляване на емисиите на парниковите газове и предпазване на почвения слой.
Изпълнява се и проект за рекултивация на ІІ- ри етап на депото на стойност 21 720 742 лв.  Теренът ще бъде възстановен и съгласно Общия устройствен план на София е предназначен за зелена зона.
Във връзка с приетите от Министерски съвет промени в Закона за управление на отпадъците експерти в брашна смятат, че ще се наблюдават преки финансови ползи за общините. Водещата сред тях ще бъде от
драстичното намаляване на разходите за депониране на твърди битови отпадъци.
Законът предвижда депониране на не повече от 50% от твърдите битови отпадъци и  до 35% от органичната фракция.  Ако дадена община изпълни тези цели, тя може да бъде освободена до 100% от съответните начисления за депониране. Така през 2013 г. тази средно голяма община може да спести до 1,5 милиона лева годишно, изчисляват от Recycling Bulgaria.
Реализацията на съоръжение за преработване на битови отпадъци за средно голяма община с количество боклук от приблизително 50 000 тона годишно, струва между 3 и 4 млн. евро и трае близо 18 месеца, става ясно от съобщение на компанията. По-голямата част от този срок е свързан с организирането на административни въпроси по съответния проект, а едва 3-4 месеца трае самото изграждане на инсталацията. Нейните параметри и внедрена технология за преработване изцяло зависят от типа отпадък, който съответната община генерира.