Земеделските субсидии остават замразени до 2016 г.

Късно снощи бе приет бюджетът за Общата селскостопанска политика на ЕС за програмния период 2014-2020 г.

30.06.2011 | 14:25 Редактор: Петко Трухчев
Земеделските субсидии остават замразени до 2016 г.
Земеделските субсидии остават замразени до 2016 г.

Земеделските субсидии за родните фермери остават замразени до 2016 г., реши Европейската комисия. Късно снощи бе приет бюджетът за Общата селскостопанска политика за програмния период 2014-2020 г. Предвиденото финансиране е в размер 281 млрд. евро.
В него е заложено изравняване на евросубсидиите едва през 2016 г. Разликата в плащанията на земеделците породи протеста на родните фермери миналата година, когато стана ясно, че преди 2014 г. няма начин субсидиите на българските производители да бъдат изравнени с тези на гръцките. Опитите на правителството да защити националния интерес пред Брюксел са неуспешни. България настояваше за изравняване на земеделските субсидии от 2014 г.
Остава надеждата преди крайното финализиране на бюджета субсидиите да бъдат изравнени.
Пред Bulgaria on air Снежана Благоева, директор "Директни плащания" към Министерство на земеделието и храните заяви, че проблемът не е, “че не чуват нашите аргументи, а както каза комисар Чолош трябва да се промени договорът за присъединяване на България и Румъния, в който  е записано, че през 2016 г. достигаме 100 % от плащанията”. Благоева отбеляза, че “това е принцип, който е приложен при другите държави членки, които през 2013 г. изравняват плащанията си, т.е. Комисията има и аргумента да имаме равно третиране по отношение на всички държави членки. Изравняването трябва да се случи 2016 г. за България и Румъния”.
Несправедливото разпределение на средствата за обща селскостопанска политика нарушава конкуренцията в Европейския съюз. Родните земеделци не могат да се борят срещу тези от старите страни-членки, които могат да си позволят да продават по-евтина продукция заради по-високата дотация от Брюксел.
Председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски подчерта, че няма как българските производители да бъдат конкурентоспособни на гръцките, при положение, че през 2009 г. преките средства по линия на общата селскостопанска политика са били по 82 евро в България и по 800 евро в Гърция.
Правителството ще настоява пред Брюксел за промяна на параметрите за отпускане на държавна помощ. Едно от исканията е предоставяне на животновъдите общинска земя за пасища, без това да се счита за безвъзмездна държавна помощ, което понастоящем се санкционира от Европейската комисия.
Цялата предложена сума за следващите седем години възлиза на 1,025 млрд. евро задължения (1.05% от брутния национален доход на ЕС) и 971.5 млрд. евро (1% от брутния национален доход на ЕС) плащания.