До 7 % поскъпват парното и топлата вода от 1 юли

Увеличението ще е най-голямо в Русе и Варна. Там абонатите на топлофикационните дружества ще заплащат с над 7 % повече.

28.06.2011 | 15:48
До 7 % поскъпват парното и топлата вода от 1 юли

Парното и топлата вода поскъпват от 1 юли. Увеличението е с между 1.5 % и 7 на сто. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението ще е най-голямо в Русе и Варна. Там абонатите на топлофикационните дружества ще заплащат с над 7 % повече. В София цената скача с 4 на сто, в Пловдив - с 6 %, а Бургас и Плевен - с 5%. Причината за поскъпването е повишението на цената на природния газ.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев поясни пред медиите днес, че се прави “още една корекция за втората ценова година от регулаторния период по количества и вложени инвестиции.” Така в зависимост от двете корекции може да има по-различни цифри, допълни още Семерджиев и разясни, че корекцията е на база необходимите приходи с увеличението на горивото и то натрупването на увеличението от предходното тримесечие.
От началото на годината синьото гориво бележи ръст с близо 9.5%. От Булгаргаз обаче заявиха, че приетото сега увеличение на природния газ от почти 5 % е недостатъчно, за да могат да се справят с финансовите си проблеми. Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов заяви, че компанията може да изпадне до състояние, в което да не може да закупи количествата, заложени по план.
“Говорим за суми от порядъка на дори над 100 млн. – допълни  Гогов. - Ако успеем да съберем тези суми или поне част от тях, ще успеем да си изпълним програмата.”
Поредна промяна има и в решението на регулатора за поскъпването на тока от първи юли. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обявиха, че ще запазят действащото в момента съотношение за изчисление на дневната и нощната електроенергия. Така и двете тарифи ще се вдигнат с максимум 2% от следващия месец, а не както беше съобщено по-рано- нощната с 10 % , а дневната между 1 и 2 %.
По думите на председателя на ДКЕВР се случва това, което се е случило и миналата година. “Запазваме нормалните съотношения между дневна и нощна тарифа” – каза Ангел Семерджиев и допълни, че “окончателните цени на електроразпределителните дружества и на  крайните снабдители са резултат от цените по цялата верига”.
Предстои утре да бъдат приети окончателните цени на природния газ, тока, парното и топлата вода, държавният регулатор ще приеме утре на закрито заседание.