Проектозакон предвижда повече пари за София

Бюджетът на София ще бъде инжектиран с бонус за изпълнение на столичните функции на града.

27.06.2011 | 12:08
Проектозакон предвижда повече пари за София

София да получава допълнително финансиране от държавата, заради това че е политически и административен център на страната. Това предвижда проектозаконът за столицата. Бюджетът на София ще бъде инжектиран с бонус за изпълнение на столичните функции на града. Парите ще се дават според прогнозните разходи на кмета. Средствата ще се калкулират отделно от субсидията за делегираните дейности за образование и здравеопазване, както и от сумите за капиталови разходи.
Предвид обстоятелството, че в столицата живеят и пребивават освен граждани с постоянен адрес и такива, които осъществяват дейност на територията на София и ползват услугите на града, при определяне на държавната субсидия броят на населението ще се умножава по коефициент 1,3. В проектозакона са разписани и правата и задълженията на Столичната община и на държавата. Кметството ще трябва да осигурява нормални условия за работа на централните държавни органи, както и на чуждите представителства, а държавата ще компенсира разходите и пропуснатите ползи на града в ролята му на столица. Парите ще допълват местния бюджет, тъй като за почти всички обществени сгради по закон не се отчита данък сгради. Допълнителните компенсации за Столична община във връзка с изразходваните от нея средства за осигуряване реда и чистотата при провеждането на масови прояви и официални посещения ще бъдат одобрявани от финансовото министерство. Ресорният министър ще преценява и дали кметството да тегли кредити. В закона се предвижда още развитието на столицата като център на туризма, културата и образованието.
Текстовете са изготвени от депутати от ГЕРБ и от общински съветници. Те ще влязат за разглеждане в парламента през есента. Собствен закон има всяка голяма европейска столица и с него се регламентират функциите й, мотивират се народните представители от мнозинството.