Фармацевтите на протест срещу лекарствената политика

Българският фармацевтичен съюз не е съгласен в аптеките да работят хора без фармацевтично образование.

25.06.2011 | 12:21
Фармацевтите на протест срещу лекарствената политика

Фармацевтите излизат на протест днес пред Националния дворец на културата. Така те отново ще изразят несъгласието си с лекарствената политика и с промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, приети вече на първо четене.  Българският фармацевтичен съюз не е съгласен в аптеките да работят хора без фармацевтично образование. По техни изчисления, около 6000 фармацевти ще останат без работа, защото собствениците на аптеки ще предпочитат да наемат необразовани служители, на които могат да плащат по-ниски заплати. От съсловната организация не одобряват здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата сами да определят цените на медикаментите. Фармацевтите настояват за фиксиране на цените на лекарствата и ред в ценообразуването. Те дадоха за пример Германия, в която от фиксиране на цените са спестени милиони евро.
Протестът се провежда непосредствено преди двудневния форум "Български фармацевтични дни", който започва в столицата на 26 юни и е свързан с професионалния празник на фармацевта.
В петък, от здравната комисия в Народното събрание заявиха, че не виждат повод за протест на фармацевтите, тъй като повечето от исканията им са заложени в проектозакона и ще бъдат гласувани на второ четене в комисията през следващата седмица.