РБК: България не прие екооценката на Бургас-Александруполис

Руската агенция РБК информира, че МОСВ не е приел анализа за влиянието на проекта над околната среда.

23.06.2011 | 12:51
РБК: България не прие екооценката на Бургас-Александруполис

Българското министерство на околната среда и водите е определило като неудовлетворителна екологичната обосновка на проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис, съобщава руското издание РБК.
Анализът бе върнат за доработване и срокът му за предаване е удължен с 2 месеца, става още ясно от публикацията.
Преди това директорът на Департамента по външноикономически отношения на един от участниците в проекта - АК Транснефт, Сергей Ходирев изрази надежда, че нефтопроводът все пак ще бъде построен.
Строителството на 282-километровия трансбалкански нефтопровод Бургас-Александруполис трябва да обезпечи доставките на петрол от Русия до гръцкото пристанище Александруполис през територията на България и Турция (Босфора). Особено актуален проектът стана в светлината на разширяването на мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум (нефтопроводът Тенгиз-Новорусийск) до 67 млн. тона, отбелязват от съобщава РБК.
Проектът Бургас-Александруполис отдавна е предмет на спор между България и Русия, информира РБК, като цитира съмненията, изразявани нееднократно от българския министър-председател Бойко Борисов заради риска за околната среда и икономическите ползи.
Операторът на проекта Trans-Balkan Pipeline B.V. бе регистриран на 6 февруари 2008 г. в Амстердам с цел реализация на тристранното споразумение между правителствата на Русия, България и Гърция по строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис, подписано в Атина на 15 март 2007 г.
В тази компания руската страна има 51% и делът се поделя между Транснефт, Роснефт и Газпром нефт.
Гърция държи 24,5% в проектната компания, разпределени между консорциума Helenic Petroleum и Thraki (23,5%) и правителството на Гърция (1%).
Българският дял от 24,5% е собственост на проектната компания Бургас-Александруполис БГ, притежание на Техноекспортстрой и Булгаргаз.