Системата за диагностично свързаните групи е почти готова

Изчисленията на здравния министър сочат, че подмяната на клиничните пътеки с новата система за финансиране на болниците няма да изисква повече средства.

21.06.2011 | 13:53 Редактор:
Системата за диагностично свързаните групи е почти готова
Системата за диагностично свързаните групи е почти готова

Системата на диагностично свързаните групи (ДСГ), която ще замени клиничните пътеки е почти готова, обяви днес министърът на здравеопазването Стефан Константинов. 10 години след въвеждането на клиничните пътеки, като финансов механизъм за разплащане на извършените от болниците дейности, от 2012 г. е възможно те да отпаднат. Надеждите са новата система да спре източването на средства от здравеопазването. Средствата ще се определят според състоянието на пациента, а не от формирана цена за остойностяване на дадено заболяване.
Когато има клинична пътека, болницата е заинтересована да я изпълни и да си вземе парите – подчерта здравният министър и увери, че по системата на диагностично свързаните групи тази практика ще се наруши, тъй като болницата трябва да лекува всичките заболявания на пациента.
Електронната система на ДСГ, която представлява регистър на пациентите със заболяванията им, е закупена от Австралия, но все още не е пригодена за болниците у нас.  Здравният министър не пожела да разкрие колко струва тя на бюджета. Костадинов съобщи, че финансирането е изцяло за сметка на Министерството на здравеопазването и че цената е търговска тайна.
Според изчисленията на министър Константинов подмяната на клиничните пътеки с новата система за финансиране на болниците няма да изисква повече средства, нито повишаване на здравно-осигурителната вноска.