ДАИ започна масови проверки на автобусите

Превозвачите от цялата страна ще бъдат инспектирани в продължение на 3 месеца.

20.06.2011 | 18:00
ДАИ започна масови проверки на автобусите

Масови проверки на автобусите от обществения транспорт в цялата страната предприе Държавната автомобилна инспекция по нареждане на министъра на транспорта,  информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Екип на Bulgaria on air се включи в първия ден от проверката на инспекторите. Всички автобуси, отпътуващи от столичната автогара бяха инспектирани за наличност на небходимите документи, както и за състоянието на гумите, спирачната и кормилните системи.
Заместник- транспортният министър Камен Кичев заяви пред медиите, че проверки ще бъдат провеждани постоянно с и без предупреждение. “С възможностите и с капацитета на колегите от ДАИ ще правим всичко, което можем ще се опитеме да обхванем максимален брой автобуси” – подчерта Кичев и допълни, че по- проблеми остават линии на по-къси разстояния, тъй като именно там са по- старите автобуси и там са по- чести случаите на нарушения.
До края на месеца се очаква да заработи и единен телефонен номер, на които пътниците ще могат да сигнализират за извършвани нарушения от страна на автобусните превозвачи.
Заместник-министър Камен Кичев поясни, че на телефона всеки един пътуващ, независимо дали с кола или автобус, стане свидетел на някакво нарушение с автобус, ще има възможност да подаде сигнал, който впоследствие да бъде обработен от инспекторите на ДАИ и от КАТ.
Само на Централна автогара в София до късния следобяд инспекторите от Държавната автомобилна провериха близо 50 автобуса. Установени са едва две нарушения.
Инспекторът от ДАИ Красимир Желязков съобщи, че са съставени два акта, като единият е за изтекъл контролен преглед на автобуса, а  вторият -  за изтекъл акт за административно нарушение
Масовите проверки на инспекторите от ДАИ ще обхванат цялата страна. Превозвачите ще бъдат инспектирани в продължение на 3 месеца.