ЕС и Южна Корея пред споразумение за свободна търговия

В момента Европейският съюз е най-големият чуждестранен инвеститор в Южна Корея.

20.06.2011 | 16:18
ЕС и Южна Корея пред споразумение за свободна търговия

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Южна Корея ще донесе огромни печалби и за двете страни. Това заяви посланикът на ЕС в Сеул, само две седмици преди договорът да влезе в сила.
Преговорите между двете страни започнаха още през 2007 г. Това е и първото подобно съглашение на съюза с азиатка държава. Споразумението премахва почти на 100 процента двустранно плащаните мита. За европейската индустрия това означава спестени повече от милиард и половина евро годишно.
Според южнокорейския министър на търговията Ким Йон-Хуун, средният годишен растеж на търговския обмен между Европа и Южна Корея може да достигне до 5 милиарда долара през следващите 15 години.
“Споразумението ще се почувства във всеки аспект на нашия живот, защото то обхваща търговските стоки, сферата на търговските услуги, инвестициите и техните правила, отбеляза Хуун.
В момента Европейският съюз е най-големият чуждестранен инвеститор в Южна Корея и след Китай е най-големият търговски партньор на страната. За ЕС,  Южна Корея е четвъртият по важност търговски партньор извън Европа, след Китай, Япония и страните от Югоизточна Азия.
За миналата година търговията между двете страни възлиза на повече от 92 милиарда долара. Това е със 17 процента повече от 2009 г., когато световната търговия се сви в резултат на финансовата криза.