Правителството на ГЕРБ оцеля и след втория вот на недоверие

Министър-председателят Бойко Борисов не присъства в парламента.

17.06.2011 | 13:54 Редактор:
Правителството на ГЕРБ оцеля и след втория вот на недоверие
Правителството на ГЕРБ оцеля и след втория вот на недоверие

Депутатите отхвърлиха внесения от ДПС и Коалиция за България вот на недоверие към правителството за провала в антикризисната му политика. От гласували 196 народни представители – "за" бяха 70, против - 124, двама се въздържаха. Заради процедури гласуването започна с 20 минути по-късно. Министър-председателят Бойко Борисов не присъства в парламента. Той беше на откриването на Музея на съвременното изкуство в София, откъдето заяви, че няма да прояви „никаква политическа толерантност” и да отиде парламента, защото опозицията иска „да ни превърнат в съседните държави”.
Представителите на Атака и Синята коалиция напуснаха залата по време на гласуването.
Нито един от независимите депутати не гласува против. Именно на тях ГЕРБ дължи отхвърлянето на вота заради провала на антикризисните мерки.
Преди гласуването на вота депутатите отхвърлиха процедурното предложение на председателя на ПГ на ДПС Лютви Местан за пряко излъчване по БНТ и БНР. Предложение за тайно гласуване направи заместник-председателят на ПГ на Атака – Павел Шопов. Не беше прието и предложението на Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България за явно гласува със ставане от място.
За пръв път при гласуването на вот на недоверие в пленарната зала присъства външно лице. Бившият национал и треньор Христо Стоичков дойде в Парламента и обясни, че гостуването му е продиктувано от личен интерес. Камата опроверга информацията, че е кандидат-президентът на ГЕРБ.
В средата на юли опозицията ще внесе следващия вот на недоверие към правителството за провал на цялостната му политика. От Коалиция за България и ДПС обещаха на Синята коалиция да й дадат необходимите подписи за иницииране вот на недоверие от тяхна страна. Преди два дни Иван Костов обяви, че е възможно наесен сините да внесат вот на недоверие заради проблемите в земеделието.