Три часа и половина дебати по вота на недоверие

Управляващите не приеха определението за провал на антикризисната им програма.

16.06.2011 | 17:07 Редактор: Петко Трухчев
Три часа и половина дебати по вота на недоверие

Три часа и половина продължиха дебатите по внесения вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов не уважи разискванията по мотивите и на втория опит на опозицията да свали кабинета му. Народните избраници се съобразиха с деня на траур и разискваха провала на антикризисните мерки не толкова разгорещено, както друг път. От парламентарната група на Атака, която доскоро подкрепяше управляващите, напуснаха залата още в началото на дебатите. По време на гласуването срещу правителството националистите също няма да присъстват в пленарната зала.
„Не виждаме смисъл да стоим в пленарна зала и да участваме в семейната кавга между ГЕРБ, БСП и ДПС”, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров, като допълни, че това фактически са трите партии, които управляват страната.
От пленарна зала по време на гласуването в петък ще отсъства и Синята коалиция. Десните, в израз на недоволството си, демонстративно напуснаха дебатите, както обещаха ден по-рано.
Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви в парламента, че правителството на ГЕРБ се е сдружило с монополистите и не е направило кадровите промени в администрацията, която „гъмжи от политически назначения на тройната коалиция”.
Провала на правителствените антикризисни мерки, които станаха повод за искания вот на недоверие бяха слабо застъпени в изказванията на опозицията по време на дебатите.
Лидерът на БСП Сергей Станишев призова правителството да си ходи час по-скоро.
Управляващите не приеха определението за провал на антикризисната им програма. Основният мотив е големият размер на усвоените средства от еврофондовете за последните 2 години.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев отбеляза, че само в неговото министерство е имало списък с 60 такива мерки, като две трети от тях вече са изпълнени и това е било оценено положително от Тристранната комисия с участието на профсъюзи и работодатели.
Дори и без гласовете на Атака вотът може да се провали. Отцепилите се от РЗС и Атака депутати защитиха управляващите. Истинският вот предстои наесен, заяви бившата дясна ръка на Яне Янев - Дарин Матов.
По конституция гласуването за вота на недоверие трябва да се състои не по-рано от 24 часа след края на дебатите по него. По време на парламентарния контрол - точно в 12 ч. и 40 мин., народните избраници ще гласуват „за” или „против” свалянето на кабинета Борисов.