Въвеждат видеоконтрол на техническите прегледи на автомобили

По думите на министъра на транспорта мярката ще бъде въведена най- късно до края на тази година.

16.06.2011 | 16:26 Редактор: Петко Трухчев
Въвеждат видеоконтрол на техническите прегледи на автомобили

16 юни е ден на национален траур за България. Националният трибагреник на държавните институции бе свален наполовина в памет на осемте жертви, загинали в сряда сутринта край Пловдив в жестоката автобусна катастрофа на автомагистрала „Тракия”. Човешката трагедия стана повод и за поредните чиновнически рокади. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски уволни четирима служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", заради занижения контрол на фирмите за обществен транспорт.
Разпоредил съм да бъдат освободени ръководството на Регионалната дирекция в Бургас на Държавна автомобилна инспекция и цялото ръководство на Автомобилна администрация към Министерството на транспорта,” съобщи днес министърът на транспорта Ивайло Московски.
Транспортното ведомство въвежда 24-часово видеонаблюдение в пунктовете за технически прегледи. Целта е да се ограничи порочната практика да се преминават фиктивни  прегледи за изправност на превозните средства.
По думите на министъра на транспорта видеоконтролът ще бъде въведен най- късно до края на тази година.
„Тези мерки в реално време ще отразяват техническите прегледи, ще може да се засича номерът на автомобила, който влиза за преглед, времето, за което се извършва проверката и това ще може да се контролира онлайн от централата в София на Автомобилна администрация,” отбеляза още министър Московски.
Министър Московски призна, че се обсъжда и по-крайна мярка, заради трагедията на АМ „Тракия”. Една от идеите на транспортното министерство е да се въведе задължително изискване пътниците в автобусите да поставят предпазни колани. Преди да се вземе окончателно решение, предложението ще бъде обсъдено с превозвачите.