23 млн.лв. повече за животновъдството през 2010 г.

Ръстът на вноса на животински продукти е 9 процента , а на износа с близо 20 но сто през изминалата година.

16.06.2011 | 13:46
23 млн.лв. повече за животновъдството през 2010 г.

През миналата година стойността на продукцията от животновъдството заема около 30 процента  от общия земеделски отрасъл. Делът му е нараснал с близо 5 на сто за 2010 г.
Отрицателният баланс между внос и износ на животински продукти започва да се подобрява- съобщи на специална пресконференция днес заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.
По думите на Димитров „макар и с бавни темпове животновъдният сектор подобрява своята конкурентоспособност, независимо от кризисните ситуции в последните две години.”
Ръстът на вноса на животински продукти е 9 процента , а на износа  с  близо 20  но сто за изминалата година.
„Близо 82 %  от търговията с животински произход е със странитечленки на ЕС, което означава че все повече и повече българска продукция удовлетворява стандартите в качеството, за да бъде на европейския пазар”, заяви още заместник-министърът на земеделието и храните.
През последната година са разработени и редица нови мерки за животновъдния сектор. За 2010 г. допълнително са пренасочени 23 милиона лева, а през тази година сумата е 37 милиона лева.Най-много средства са усвоени в Южния Централен и Югоизточния региони. Двата района са получили почти половината от подпомагането на сектора.