Най-опасно на пътя е в Източна Европа

Общата статистика е показателна и за друга тенденция – огромен дял на младежите, станали жертва на пътя.

15.06.2011 | 14:09
Най-опасно на пътя е в Източна Европа

България е последната страна в Европейския съюз по темповете, с които намалява броят на жертвите на пътя. Това сочат данните на Централизираната европейска база данни за пътните инциденти (CARE), събрани за Европейската комисия, и проследяващи как страните от общността намаляват катастрофите със смъртни случаи
от януари тази година спрямо 2009 г. Нашата северна съседка Румъния е положила най-големи усилия в тази посока и все пак остава далеч зад страни като Люксембург, Франция и дори Испания.
В този смисъл и броят на жертвите в пътнотранспортни произшествия в България е най-висок-118 души на 1 млн. Данните на ЕК показват, че опасните пътища не зависят от географската ширина, а по-скоро от дължината. Мнозинството от тях са в източния пояс на ЕС – от Гърция, през Румъния и Полша до Литва и Латвия.
Общата статистика е показателна и за друга тенденция – огромен дял на младежите, станали жертва на пътя, като такива данни за България липсват.
Подобна е статистиката и на Евростат, които показват, че България е сред страните, в които е много опасно да си на пътя – тъмнозелените източни граници на ЕС, където средният броя на жертвите е от 100 до над 200 на 1 млн.
Рано в сряда сутринта 8 души загинаха при катастрофа на автомагистрала „Тракия”, а други девет са в много тежко състояние.
Четвъртък 16 юни е обявен за ден на национален траур.