До 20 хил. лв. глоба при първо нарушение на авторското право

При второ нарушение глобата е до 30 000 лв., докато при трето – следва затваряне на обекта.

14.06.2011 | 17:11
До 20 хил. лв. глоба при първо нарушение на авторското право

Първоначалната санкция при нарушаване на Закона за авторското право и сродните права е от 2000 до 20 000 лева, при повторно от 3000 до 30 000, а при трето констатирано нарушение следва затваряне на обекта. Това заяви във Варна Арам Берч мениджър „Публично изпълнение към ПРОФОН.
От 14  до 17 юни Организацията на артистите – изпълнители и музикални продуценти (ПРОФОН) организира приемна в к.к. „Златни пясъци” в рамките, на която ще може да се лицензира публичното изпълнение на музика в хотели, заведения и магазини.
Тарифата за определяне на таксите, дължими за публично изпълнение на звукозаписи и музикална видеопродукция, при осъществяването на хотелиерска, ресторантьорска и други дейности зависи от броя места и стаи и категорията, в която попада обектът. Така например, за семейни хотели и заведения категория една звезда годишната такса е в размер на 55 лева, а сезонната - два пъти по-малка. За един хотел, разполагащ с между 400 и 450 стаи, трябва да се плати сезонна такса от 800 лева, а за същия по големина четиризвезден - около 1600. Цената за нощните барове със същия брой места и категории е умножена по две, а за дискотеки - по три. В началото на туристическия сезон възможността за заплащане е удобна за собствениците, преди да се наложи да заплащат по-големи санкции при направено нарушение.