Създадоха камара на минералните води в България

Предстои създаване на Национален регистър на минералните води в България и разработване на републиканска стратегия за стопанисването на изворите.

13.06.2011 | 13:29
Създадоха камара на минералните води в България

Новоучредената камара на минералните води в България си поставя две основни цели – създаване на Национален регистър на минералните води в България и разработване на републиканска стратегия за стопанисването на изворите. Това стана ясно днес по време на официалното представяне на създаването на камарата.
На събитието присъства и  заместник - кметът на София Иван Сотиров, който заяви, че столицата разполага с осем вида минерални води, които могат да лекуват около 100 000 души дневно. На територията на София има 50 хидротермални находища на площ около 1100 кв. км.
По думите му София трябва да открие целия потенциал на минералните води, защото до момента са разкрити само 20% от него. 
Заместник-кметът на столицата подчерта, че „минералната вода е един от символите на общината.”
На учредяването на камарата стана ясно, че предстои да се положат изключителни грижи за опазването на минералните извори в България, тъй като те са национално богатство на България.