Минималната заплата и пенсиите остават без промяна

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в Карнобат.

11.06.2011 | 17:55 Редактор: Мариета Иванова
Минималната заплата и пенсиите остават без промяна

Информациите за увеличението на минималната заплата и на пенсиите са просто слухове, заяви в Карнобат финансовият министър Симеон Дянков. Той подчерта, че решение за това все още не е взето и такова няма да влезе в сила от 1 юли. Министър Дянков заяви още, че при евентуално вдигане на минималното заплащане, автоматично се ще се повишат и по-високите възнаграждения за труд в страната. Финансовият министър отрече и възможността парите за по-високите пенсии да дойдат от продажба на акции на държавни предприятия.
Дни по- рано – на 8 юни, премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъдат увеличени минималните и вдовишките пенсии, а три дни преди това ( на 5 юни) във Варна министър – председателят увери, че минималната заплата ще стане 270 лв. от 240 в момента.
През изминалата седмица финансовият министър заяви, че е против предложението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов за диференцирано увеличение на пенсиите и че конкретното решение за тяхното повишаване ще бъде взето след преглеждане на резултатите за изпълнението на бюджета към средата на годината.
Бизнесът реагира негативно на информацията за повишаване на минималното трудово възнаграждение. От БТП изпратиха съобщение до медиите, в което подчертаха, че според изчисленията на бизнеса промяната на минималната заплата от 240 на 270 лева ще повиши необходимите средства за заплати и осигуровки, а това ще натовари бизнеса допълнително.