Под 9 % безработица за май отчете министър Тотю Младенов

Изнесените преди две седмици данни от Националния статистически институт показаха, че безработицата у нас е нараснала на 12 %.

10.06.2011 | 16:48 Редактор: Петко Трухчев
Под 9 % безработица за май отчете министър Тотю Младенов

Безработицата е спаднала под 9 % през месец май според данни на Агенцията по заетостта, информира днес в парламента министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Изнесените преди 2 седмици данни от Националния статистически институт показаха, че безработицата у нас е нараснала на 12 %. Социалният министър опроверга данните на националната статистика, като обяви методиката за изчисление на НСИ за неточна. Пред парламента днес той призна, че и Агенцията по заетостта борави с грешни данни, като се базира на работната сила според броя на населението от последното преброяване от 2001 година. Министър Младенов каза, че информацията ще е по- точна след месец, когато излязат новите данни на НСИ.
От опозицията заявиха, че и по време на нейното управление е имало разминаване в данните на двете институции, но никога не са критикували начина на събиране на информация за незаетите лица.
По последните данни на Агенцията по заетостта безработицата за май е 8,87 на сто. Данните са според броя на регистрираните в бюрата по труда. Не се отчита броят на обезкуражените незаети лица.