Над 50 % от евросредствата за администрацията са договорени

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи днес, че над 50 % от средствата по Oперативна програма “Административен капацитет” са договорени до момента, а над 25 на сто от парите вече са разплатени.

10.06.2011 | 14:20
Над 50 % от евросредствата за администрацията са договорени
Над 50 % от евросредствата за администрацията са договорени

Финансовото изпълнение на Oперативна програма “Административен капацитет” трябва да се ускори. Препоръката беше отправена от началника на отдел "България, Румъния и Малта" в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия - Филип Хат. На специална пресконференция Хат подчерта, че страната ни е постигнала сериозни резултати. Той добави, че е нужно да се подобри разплащането на бенефициентите, както и да се отчитат разходите пред комисията. Според него, мерките, свързани с оптимизирането на административната реформа, могат да бъдат подобрени. Част от реформите са свързани със съкращаване на дублиращите се звена и отдели в държавната администрация.
Препоръката на Европейската комисия към страната ни е за засилване на усилията по линия на административния капацитет. Брюксел очаква от България повишаване на качеството на услугите и ефективното регулиране. Хат отправи и конкретна препоръка към правителството за подобряване работата по изпълнението на програмата.
 По неговите думи е необходимо “по- реалистично програмиране и вземане на предпазни мерки за намаляване на рисковете, които биха довели до неизползване на усвоени умения и познания по предназначение,” заяви Филип Хат.
По думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков  административната реформа е сфера, в която дори големите постижения не носят очакваните високи резултати. Според него, и бизнесът, и домакинствата гледат положително на постигнатото в администрацията. Министър Дянков  отчете, че са договорени над 50 % от средствата по програмата до момента, а над 25 на сто от парите вече са разплатени.