60 % ръст на износа за ЕС за една година

Пет са топ търговските партньори на страната ни по отношение на износа – Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия.

09.06.2011 | 14:19
60 % ръст на износа за ЕС за една година

Ръст на търговията на България със страни от Европейския съюз отчита Националната статистика. Данните сочат, че за година износът се е увеличил с близо 60 на сто, а вносът с 24%.
Пет са топ търговските партньори на страната ни по отношение на износа – Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия. Те формират близо 70 на сто от експорта.  Най-голям ръст има в износа към Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия.
Най-голям ръст във вноса е отчетен при Малта, а най-голямо намаление има от Испания, Португалия и Дания.
Износът към трети страни също се увеличава с близо 50 на сто на годишна база. Ръстът при вноса към тези страни е над 31 %. Салдото остава отрицателно. Основните търговски партньори в тази група на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират около 48% от износа. Нараства износът за Южна Африка, Индия и Канада. Най-голям спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур и Обединените арабски емирства. Най-голямо увеличение е отчетено при вноса от Казахстан, Сингапур, Египет и Албания, а най-голямо намаление – от Перу и Канада.