Всеки пети българин притежава ценни книжа и акции

Повечето от тях са придобити по време на масовата приватизация чрез закупуване на бонове, стартирала през 1996 г.

09.06.2011 | 13:42 Редактор:
Всеки пети българин притежава ценни книжа и акции
Всеки пети българин притежава ценни книжа и акции

Всеки пети българин притежава ценни книжа и акции, показва изследване на Института за икономически изследвания. Повечето от тях са придобити по време на масовата приватизация чрез закупуване на бонове, стартирала през 1996 г. Към днешна дата, обаче, собствениците им не желаят да боравят с тях. Причината затова е, че те предпочитат да инвестират в имот или да депозират парите си в банка.
По думите на  Спартак Керемедчиев от  Институт за икономически изследвания на БАН “инвестирането в ценни книжа вече е краткосрочна инвестиция и никой не желае да задържа акции повече от една година.”
В последните години се очертава нова тенденция на намаляване на броя на физическите лица, притежаващи акции и ценни книжа. Над 90 % от тях са собственост на корпорации, холдинги, финансови институции и на държавата. Заради битуващото мнение, че приватизацията се извършва непрозрачно, в изгода на хора от властта, едва 2 % от собствениците на акции предпочитат да играят с тях на Българската фондова борса. Това показва, че делът на акциите, преминаващи през дружеството, е ограничен.
В началото на годината ликвидността на предприятията, участващи на фондовата борса, спадна. Търговията на акции и ценни книжа също отчете низходяща тенденция. Това обяснява и намерението на половината от собствениците на облигации да не желаят да ги инвестират в бъдеще на борсата, а да прибират дивидентите си от търговските дружества.