ЕК може да предложи 210 млн. евро компенсации

България оцени щетите от нереализирана продукция за страната на 10 млн. лв. или по 1 млн. лв. на ден.

09.06.2011 | 11:59
ЕК може да предложи 210 млн. евро компенсации

Представители на браншови организации в сектор зеленчукопроизводство обсъждат в Министерството на земеделието и храните проблемите на краткосрочно кредитиране и инвестиционни проекти в производството на зеленчуци в България за периода 2011- 2012 г.
Сред темите на срещата е и държавната помощ за съхранение и управление на националния растителен генофонд, както и насърчаването използването на висококачествени семена под формата на субсидирани услуги от ИАСАС  и др.
Българските зеленчукопроизводители настояват за проверки и одити в преработвателните предприятия за плодове и зеленчуци, които да установят дали договорите за изкупуване и преработка на продукция се изпълняват.
Очаква се производителите и министерството да разискват и въпроса с компенсациите за загубите, които претърпяха заради кризата с опасната бактерия Escherichia coli (Ешерихия коли). България оцени щетите от нереализирана продукция за страната на 10 млн. лв. или по 1 млн. лв. на ден.
ЕК предложи 150 млн. евро помощ за зеленчукопроизводителите заради нереализирана продукция, като сумата може да се увеличи до 210 млн. евро.
Първоначално Брюксел предложи да възстанови една трета от общите загуби, но след това Германия, Франция и Испания поискаха 100% обезщетение. След като бъде одобрена помощта може да стигне до производителите на зеленчуци към края на юни.