Кораби проучват маршрута на „Южен поток" до юли 2012 г.

Целта на посещенията в икономическата зона на България е свързана с извършването на комплексни научни изследвания, касаещи изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода.

09.06.2011 | 10:15
Кораби проучват маршрута на „Южен поток
Кораби проучват маршрута на „Южен поток" до юли 2012 г.

Министерският съвет разреши пребиваването на специализирани и научно-изследователски кораби в изключителната икономическа зона, териториалното море и вътрешните морски води на Република България и посещения в пристанище Варна в периода от 10 юни 2011 г. до 30 юни 2012 г., включително. Целта на посещенията е свързана с извършването на комплексни научни изследвания, касаещи изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта „Южен поток".
Планирано е провеждането на географски изследвания относно топографията на морското дъно, морфологията и геологичната му структура с цел точното определяне на дълбочините, характеристиките и свойствата на дънните наслагвания, хидрографски, геофизични, геотехнически, метеорологични и екологични изследвания за оценка въздействието върху околната среда, оценка на възможните социално-икономически въздействия, както и на възможните проблеми, които могат да възникнат при строителството на газопровода. Резултатите от тези изследвания ще дадат възможност за оптимален избор на трасето. Провеждането на комплексните научни изследвания в териториалното море и изключителната икономическа зона на България, както и провеждането на инженерно-геоложки изследвания на мястото на излизане на газопровода на сушата и сондирането на сондажни отвори с вземане на проби в териториалните води в непосредствена близост до сушата ще се реализира от 6 чуждестранни кораба - четири под руски флаг и по един под норвежки и под малтийски флаг. В изследването ще се включат и два български кораба. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и няма да създадат затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.