Франчайзинг на български университети предвижда промяна в закон

Според премиера Бойко Борисов е много важно България да привлича все повече чуждестранни студенти.

07.06.2011 | 15:17
Франчайзинг на български университети предвижда промяна в закон

Българските висши учебни заведения да могат да откриват свои филиали в чужбина. Идеята, заложена като промяна на Закона за висшето образование, беше обсъдена на кръгла маса от премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Сергей Игнатов, вицепремиера Симеон Дянков и ректори на университети. В промените на нормативния акт е предвидено и правото на висшите учебни заведения да се сдружават с институции в страната и чужбина на принципа на франчайзинга. Според премиера Бойко Борисов е много важно България да привлича все повече чуждестранни студенти.
“Това е невероятна реклама за страната,” заяви премиерът Борисов и подчерта ползата в чисто икономически план от чуждестранните студенти, изразено в данъци към финансовото министерство от плащаните суми за храна, квартири и други услуги.
Вицепремиерът Симеон Дянков подкрепи промените, като посочи, че ниските данъци, добрата инфраструктура и образованието са трите неща, които привличат в една държава.
“Tова, което се прави в образованието, е една стъпка,  от една страна България да има една по добре квалифицирана работна ръка, a от друга - да привлича студенти от света,” подчерта финансовият министър.
Промените в закона срещнаха одобрение от ректори на държавни и частни университети.
По думите на ректора на СВУБИТ проф. Стоян Денчев настоящото обсъждане е позитивен факт, “защото отпушва системата и дава позитивно начало в регулиране на образователното пространство.”
Новият закон за висшето образование трябва да е готов до края на месец септември, след което предстои  гласуването му от парламента.