ЕП дебатира за приемането на България и Румъния в Шенген

След дебатите ще предстои гласуване, което е насрочено за сряда.

07.06.2011 | 11:27 Редактор: Красимир Лаков
ЕП дебатира за приемането на България и Румъния в Шенген

В Европейския парламент днес ще има дебати за включването на България и Румъния в Шенгенската зона. След дебатите ще предстои гласуване, което е насрочено за сряда.
Според анализаторите са възможни две решения – да се приеме страните да се присъединят ефективно към Шенгенското пространство в края на годината или да се приеме някаква декларация за присъединяването им без краен срок.
Очаква се в доклада на Комитета да се каже, че двете страни технически са готови за присъединяване към зоната без граници, а крайното решение да бъде политическо и да остане за Съвета на Европа.
Наред с това, Комитетът на ЕП ще препоръча на България (заедно с Гърция), да предприемат допълнителни мерки на границите си с Турция, поради очакван миграционен натиск.
Остават и политическите мотиви, с които страни като Франция и Германия възразяват на приемането на България и Румъния към Шенгенското споразумение. Става въпрос главно за реформата в съдебните системи на двете страни и за борбата им с организираната престъпност.
В момента Шенгенското пространство включва 25 държави с 400 милиона жители, с морски граници дълги 42 673 км и сухоземни граници с дължина 7 721 км.