108 млн. лв. обратно в частните пенсионни фондове

Конституционният съд отмени решението на Министерския съвет, с което парите бяха прехвърлени от алтернативните фондове в бюджета на НОИ.

06.06.2011 | 17:19 Редактор: Петко Трухчев
108 млн. лв. обратно в частните пенсионни фондове
108 млн. лв. обратно в частните пенсионни фондове

Конституционният съд върна 108 млн. лв. на частните пенсионни фондове. Върховният съдебен орган отмени решението на Министерския съвет, с което парите бяха прехвърлени от алтернативните фондове в бюджета на НОИ. Прехвърлянето на вноските на родените преди 1960 г., работили първа или втора категория труд, стана заради недостига на средства в бюджета на осигурителния институт.
Решението на Конституционния съд блокира в бъдеще подобни опити за преместване на средства от частни партиди в държавни. То важи от датата му на приемане. Така на практика през последните 2 месеца НОИ е оперирало с частни средства. Все още няма изчисления каква е сумата. Парите няма да бъдат възстановени, тъй като през това време не е имало съдебно решение, което да обяви текста на разпоредбата за противоконституционен.
Единствено всичките 45 хил. засегнати граждани в предпенсионна възраст могат да върнат парите на НОИ, ако дадат съгласието си институтът да оперира със средствата им. След като Конституционният съд отмени прехвърлянето на парите от професионалните пенсионни фондове в НОИ, депутатите трябва да предложат нова промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да уреди ежемесечното внасяне на допълнителните осигуровки за ранна пенсия в държавния стълб.