Борисов: МС не е разглеждал приватизацията на Булгартабак

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че са водени множество неформални срещи във връзка с приватизацията на Булгартабак, като името на конкретен купувач не е било обсъждано.

03.06.2011 | 16:52 Редактор:
Борисов: МС не е разглеждал приватизацията на Булгартабак
Борисов: МС не е разглеждал приватизацията на Булгартабак

Месец преди изтичането на крайния срок за участие в приватизацията на Булгартабак, раздържавяването на холдинга стана обект на спекулации от страна на опозицията в парламента. От „Коалиция за България” заявиха, че  купувачът е предварително определен. В отговор премиерът Бойко Борисов съобщи, че Министерският съвет въобще не е обсъждал продажбата на най-големия тютюнев холдинг у нас.

Премиерът отбеляза, че „в МС не е разглеждана приватизацията на Булгартабак. Това е оставено на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.” Решението за това е взето през 2008 г.

Социалистите не пожелаха да назоват името на дружеството, което подозират, че ще купи Булгартабак.  Кандидатите трябва да докажат приходи от продажба на тютюневи изделия в размер от минимум милиард евро за всяка от последните 3 години, да са обработили поне 10 хил. тона тютюн и да са произвели най-малко 20 милиарда къса цигари за последната финансова година . От БСП виждат тенденциозност в така формулираните критерии. Според опозицията тютюневият холдинг ще се продаде на безценица – за 100 млн.
В рамките на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че са водени множество неформални срещи във връзка с приватизацията на Булгартабак, като името на конкретен купувач не е било обсъждано. По думите му критериите не стопират участието на чуждестранни инвеститори, категоричен е министър Найденов.
Земеделският министър подчерта, че „21 фирми изкупуват тютюн, но май само Булгартабак произвежда цигари, така че не виждам какво безпокои БСП.”
Агенцията за приватизация нарочно не обяви минимално допустима цена за участие в търга за покупка на Булгартабак, за да не гравитират всички оферти около нея. Така в  Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се надяват сред офертите да има по-висока сума, на която да се продаде тютюневия холдинг.